Bli mer ”tvåbent” inom kravhantering och test!

2012-01-19 Artikelbanken Kravhantering Läst 14374 gånger

Jag jobbar som både utbildare och konsult inom kravhantering och test på Konsultbolag1. På fritiden är jag även aktiv inom idrottsvärlden där jag från fotbollen har erfarenhet på elitnivå både som spelare och tränare. Jag får ofta frågan om nästa steg, vare sig det gäller kompetensutveckling inom arbetet eller inom idrottskarriären. Frågan handlar oftast om att antingen ta sig an nästa processteg eller att göra nästa taktiska drag.

Svaret är kanske inte så uppenbart men jag kommer fram till samma svar gång på gång. Man ska helt enkelt vara ”tvåbent”. Undrar ni varför så ska ni fortsätta läsa denna artikel!

Vi har ofta olika roller här i livet. Vare sig det gäller privat, i arbetet eller inom idrotten och vi behöver ha förståelse för varandra och kunskap om ”de övriga rollerna”.
Det vill säga för att prestera det där lilla extra om jag jobbar med krav idag så behöver jag kunskap om hur test fungerar, och vice versa. Varför jag tog just exemplet ”krav och test” så beror det på min egen erfarenhet. Jag började för många år sedan jobba som testare och testledare och märkte att jag saknade något för att komma fram till den nivån jag önskade i allt jag gjorde. Genom att våga se och pröva detta så kom jag fram till att jag behövde ha ett ben med i kravhanteringen för att få fram mer korrekta tidsplaner och bättre struktur och kvalitet på testfallen.

Tar jag exemplet inom fotbollen så behöver jag ha koll på alla positioner i laget för att bli en bättre och mer komplett fotbollsspelare.

Jag kan vara en oerhört duktig kravanalytiker med många års erfarenhet från flera olika företag med massor av verktyg men har jag mindre bra koll på test så kommer jag aldrig bli totalt fulländad. Likaså, om jag är erfaren på test men saknar grundläggande och heltäckande kompetens inom krav så kommer jag aldrig att bli lika vass som jag önskar och behöver vara för att göra ett riktigt bra jobb.

Konsultbolag1 säger att ”krav och test är två sidor av samma mynt”. Vi behöver kunskap om båda för att bli kompletta och ge det där lilla extra. Både som individer och som högpresterande i projekt.

Förutom att arbetslivet kommer bli så mycket mer effektivt och intressant så blir du även mer attraktiv i organisationen och på marknaden. Återigen har vi kopplingen till fotbollen. Självklart behöver vi spetskompetens och spelare utöver det vanliga men har du förståelse för alla lagdelar så blir du en bättre fotbollsspelare som hela tiden tänker rätt från fler perspektiv. Det är dessa fotbollsspelare som alltid finns med i landslagen då de kan anta vilken position som helst, när som helst, vilket är av oerhörd vikt. Det gäller att ha bägge sorters spelare, det är det som gör skillnaden!

Vi ska kämpa som ett lag, kan vi tillsammans bli bättre på grund av att vi delar med oss av våra kunskaper så är väl det en fantastisk enkel och effektiv framgångsfaktor. Alla ska vi i slutändan mot samma mål. Man lär sig även att INTE skylla på andra utan istället hjälpa till där det behövs.

Så här gjorde jag för att bli mer tvåbent inom kravhantering och test:

Jag tog upp på medarbetarsamtalet att jag önskade vara med i hela projektet, från början till slut och skrev in det i utvecklingsplanen. Ha skinn på näsan samtidigt som du är ödmjuk!

Jobba aktivt för att få ut effekten av kopplingar mellan kravhantering och test. Som exempel är testledare och testare intressenter till krav och bör vara representerade från början, för att bland annat ställa krav från deras perspektiv.
Dessutom ska representanter från testorganisationer utvärdera kravens testbarhet på ett tidigt stadie på exempelvis kravgranskningar.
Representanter från kravhantering bör både stötta test i deras arbete samt vara öppna till nya insikter och detaljer som kommer fram i samband med framtagning av testfall och annat testunderlag. Givetvis ska representanter från krav även säkerställa att deras krav realiseras och verifieras på korrekt sätt.

Det är lättare, billigare och mer effektivt att hitta förändringar och förbättringar så tidigt som möjligt. Med kunskap och kompetens som är både bred och rätt för uppdraget så blir det enklare att uppnå detta.

 

 

Exempel 1. Du sitter som kravanalytiker och skriver krav. Har du även kunskap om test så kommer dina krav att bli bland annat mer kompletta och testbara. Därmed blir hela ”projektet” effektivare och billigare.

Exempel 2. Du sitter som testare och skriver testfall. Har du även kunskapen om krav så blir det lättare att ”tolka” kraven och få fram mer exakta testfall och flöden/scenarier. Därmed kommer vi få nöjdare kunder.

Ett effektivt sätt att höja sin egen kompetens och på så sätt kunna tillföra mer, är bland annat att bredda sig. Jag breddade mig exempelvis genom att delta i utbildningar och seminarier, genom att läsa litteratur och söka på forum. Jag prövade även att granska olika dokument från ett annat perspektiv än det jag var van vid. Det gav mig väldigt mycket i form av att jag fick ta del av andras fällor och misstag. Mitt nätverk byggdes även det upp enormt.   
Jag tänkte krav och test i allt jag gjorde för att åstadkomma högre kvalitet. Du kommer att märka hur mycket effektivare det blir att arbeta. Kraven kommer att bli tydligare från början och framtagandet av test blir enklare. I slutändan leder det till nöjdare kunder!

Jag fick redan som femåring lära mig att allt jag gjorde med min högerfot när jag spelade fotboll, skulle jag även göra med min vänsterfot. Som tränare än idag tror jag oerhört mycket på detta och även att man hela tiden ska snurra på alla positioner i laget. Att ställa en spelare i mål en del av en träning ger henne/honom insikt att det är lika viktigt att jobba hem och försvara som att springa upp och göra mål.

I ett projekt bad jag att få pröva att jobba som både kravanalytiker och testare, vilket jag fick. Detta var nog en av de större förändringarna. Jag lärde mig så otroligt mycket, plus förståelse för att det inte är så lätt att samla in rätt typer av krav, formulera dem så att de endast går att tolkas på ett sätt och prioritering m.m. Något mer som även var otroligt roligt var att kravanalytikerna i detta projekt förstod mig för typ första gången och började gilla och förstå test vilket ledde till att de även var med och hjälpte till med testerna. Detta blev ett av de mest lyckade projekten både gällande leverans i tid, nöjda slutanvändare/kunder och inom budgetramarna.

Våga pröva det ”andra benet” i ett kommande projekt/uppdrag. Hitta balansen och experimentera/utforska.kick

När du väl har lyckats blir tvåbent så kommer du att bli mer eftertraktad och efterfrågad både inom organisationen, och på marknaden, eftersom en kravanalytiker som även har koll på test och en testare som även har koll på kravhanteringen kommer att tillföra ett högre värde till arbetsuppgiften.

 

Fridas summering- bli mer tvåbent inom kravhantering och test:

  • Se till att få vara med hela vägen
  • Inse och påvisa skillnaden
  • Bredda dig
  • Granska från ett annat perspektiv
  • Tänk kravhantering OCH test
  • Våga!

Nästa steg inom kravhantering och test

Konsultbolag1 erbjuder hjälp med både utbildning och konsulttjänster inom krav och test för att bli mer ”tvåbent”.

 

Dela artikeln