Frida Åberg

Det bästa sättet att lära sig systemet på? Testa!

2018-04-03 Blogg Test Läst 3412 gånger

Hej!

Jag heter Frida Åberg och har jobbat som både kravare, utvecklare, testare och ledare. Idag jobbar jag som utbildningskonsult på Konsultbolag1 vilket betyder att jag till stor del av min tid håller utbildningar inom krav och test och träffar många fantastiska människor där ute! Jag är en före detta fotbollsspelare. En gång lagspelare alltid lagspelare vilket gör att jag gärna delar med mig, så varsågoda: 

 Här om dagen fick jag en fråga av en kursdeltagare som löd: "Jag är relativt ny på detta område och undrar hur jag snabbt kan lära mig systemet och lite mer kring IT då jag kommer från verksamheten och känner mig lite vilse?".

Jag funderade ett tag men kom snabbt på svaret som hjälpt mig mycket framåt: "Försök att få ”rollen” testare då kommer du bli ”tvungen” att lära dig systemet".

För att kunna utföra test på ett bra sätt kommer du behöva lära dig en hel del och på det ROLIGA sättet få upp både kunskap och förståelse för systemet och en del kring IT.

Till exempel:                

  • se att det finns olika testtekniker som utförs av olika människor på olika sätt på olika nivåer
  • att det finns mängder med verktyg som kan behövas eller ibland bara underlätta för en
  • vikten av kommunikation och samarbete sinsemellan krav/utveckling/test men också mellan verksamhet och IT

Men framförallt hur allt hänger ihop, när man börjar klicka sig fram i ett gränssnitt och försöker fullfölja ett flöde där bakomliggande kod och tabeller jobbar för fullt för att i slutänden ge ett resultat. Du kommer börja känna igen dig och bli mer bekväm under resans gång

Jag avslutade med: "Var inte rädd, utan våga och ha kul"!

Tack!

Dela artikeln