Det kreativa samspelet

2016-12-09 Blogg Läst 3088 gånger

Idag höll jag min allra första frukostseminarie-föreläsning någonsin: ”Den kontextdrivna testledaren”. Ni må tro att det var nervöst. Innan. Men när jag väl stod där framför alla härliga, förväntansfulla seminariedeltagare, så kände jag mig liksom buren av energin i rummet och all nervositet var som bortblåst. Är det inte märkvärdigt, det där som händer i samspel med andra? Det är nåt helt annat att stå och öva på sitt föredrag hemma i vardagsrummet mot att ha en verklig publikinteraktion.

Samspel i det lilla eller stora, vad vore vi utan andra? Jag har en arbetskamrat som jag brukar ha arbetsmöten med kring testplanering och uppföljning. Hur ofokuserad eller oförberedd jag än är när vi börjar, så kommer jag alltid på en massa bra idéer genom de inpass jag får från min kollega. Vi tänker varannan tanke på något mysko vis, och tillsammans blir vi mycket smartare än var för sig. Har du också någon kollega som gör att du blir ditt allra mest kreativa jag?

Väl fungerande team bygger också på det här. Alla kan sina grejer, men är vi prestigelösa så hjälper vi varandra att bli kreativa. Och teamet levererar rätt saker på löpande band utan att vi egentligen förstår hur det gick till. ”No man is an island”.

Jag tänker också på att workshops är så överlägset som arbetsform för att åstadkomma mycket på kort tid. Det beror inte bara på att man samlas för att lösa en specifik uppgift med en väl uttänkt metod och rätt kompetenser. Deltagarnas bidrag lyfter varandra där och då. Beteendevetare har säkert någon term för fenomenet, jag tycker hur som helst det är helt fantastiskt.

Inte nog med att vi hade frukostseminarium här på Konsultbolag1 idag med våra trevliga kunder som fick glögg och goda mackor. På lunchen träffades vi några kollegor i ett så kallat lunchtugg där vi spånade om ”Framtidens testare”. På bara en knapp timme, med nudlar mellan tänderna, fick vi fram en spännande karta med många uppslag till hur vi kan driva branschen framåt.

Nästa frukostseminarium tror jag att jag vill ta fram tillsammans med en kollega! En sån där underbar människa som får mig att bli smart.

Ps. ”Den kontextdrivna testledaren” kommer troligtvis att gå i repris!

Dela artikeln