Intervju med Hannes Lindblom

2016-09-15 Medarbetare Läst 2820 gånger

Hur länge har du arbetat på Konsultbolag1?
Jag började i januari 2013. Två uppdrag och en föräldraledighet senare är jag plötsligt här. Tiden går verkligen fort!

Vad var det som gjorde att du valde Konsultbolag1?
För det första var jag sugen på att testa på konsultlivet eftersom jag såg det som en chans att få stor variation i mina arbetsuppgifter och att få prova på olika branscher. Med den insikten blev jag tidigt intresserad av Konsultbolag1 på grund av den tydliga profileringen mot krav och test som ju är det jag helst jobbar med. Det som sedan fällde det slutliga avgörandet var det trevliga mottagandet och familjära stämningen som genomsyrade alla träffar runt intervjuerna.

Vilka utmaningar har du i jobbet?
Det finns många utmaningar inom test. Ofta har man ont om tid och mycket att testa, där testbarhetsfrågor såsom strulande testmiljöer eller brist på testdata sätter käppar i hjulet. Det finns ofta oklarheter och tvetydigheter om hur saker egentligen ska fungera. Men mitt favoritproblem för tillfället är hur jag kan kommunicera effektivt och pedagogiskt vad testning är och vilka problem test kan lösa. Speciellt inom automatisering, som jag jobbar mycket med, finns det ofta många mer eller mindre orealistiska förväntningar som behöver bemötas.

Vad gör det så roligt att arbeta med Test?
För mig handlar det mycket om att man befinner sig i gränslandet mellan den tekniska lösningen och de behov den förväntas uppfylla. Jag gillar att kreativitet, analytisk förmåga, kommunikation och social kompetens alla är viktiga framgångsfaktorer för en testare.

Hur kommer kvalitet att påverka vår branch i framtiden?
Min känsla är att, i en värld där tröskeln har blivit betydligt lägre för att utveckla och distribuera ny mjukvara, så kommer kvalitet förmodligen att bli mer utslagsgivande än tidigare. Lanserar du t.ex. en ny mobilapp idag räcker det inte långt med att vara först ut, för snart finns det många appar som gör samma sak som din. Då blir det istället andra faktorer som fäller avgörandet, så som användarupplevelsen.

Du driver ju Lunchtugg1 i Stockholm, hur uppkom den idén?
Idén kom av att jag länge tyckt att det varit kul att diskutera testrelaterade ämnen. Så jag började fundera på hur man skulle kunna åstadkomma detta under kontrollerade former tillsammans med kollegorna. Luncherna framstod då som ett naturligt alternativ eftersom alla (eller de flesta) ändå äter lunch. Lunchtugg1 är ett tillfälle att få sväva ut lite mer runt något intressant ämne, något som man kanske inte alltid hinner med i det dagliga uppdraget. Förhoppningen är att det ska kunna inspirera till förbättringsarbete och personlig utveckling. Som bonus får man dessutom träffa sina trevliga kollegor och lite mat i magen.

 Hur kan ett tillfälle med Lunchtugg1 se ut och vilka ämnen går man igenom?
Upplägget varierar lite men oftast inleder vi med någon slags frågeställning och bakgrund, t.ex. en kort presentation eller ett videoklipp. Efter det diskuterar vi fritt runt ämnet och skapar i vissa fall någon slags gemensam sammanställning, t.ex. en mind map. Ämnet är ofta avgjort på förhand via röstning bland deltagarna. Ibland kan det också förekomma att vi har en längre presentation följt av kortare diskussioner, mer som ett klassiskt seminarium. Ämnen som vi diskuterat hittills är t.ex. utforskande testning, vilka färdigheter man behöver ha som testare och testrapportering. Sen har vi också haft en kanonbra dragning om informationsrisk. Något av det roligaste med Lunchtugg1 är den uppslutning och det engagemang som varit under alla träffar!

Har du någon annan dold talang?
Jag lever med tron att talanger är något man stilar med, inte döljer. Däremot är jag allergisk mot kyckling, något som får många att höja på ögonbrynen eftersom det verkar vara ganska ovanligt.

Dela artikeln