Intervju med Johan Östman

2016-05-26 Medarbetare Läst 4341 gånger

Varför sökte du till Konsultbolag1? 
Jag jobbade på Nordea och kände att jag behövde en förändring i mitt arbetsliv. Mer eller mindre snubblade jag över det faktum att KB1 har ett kontor i Dalarna. Jag kände dock till KB1 sedan tidigare, från utbildningar och konsulter.

Hur upplever du Konsultbolag1 nu när jobbar här?
Det finns en villighet att ha ett äkta kundperspektiv. Det handlar inte bara om pengar utan om andra värden. Jag har mina grundvärderingar som jag lutar mig starkt emot, och när det bara blir krass business så blir det inget roligt, utan jag måste känna engagemang.

Jag tycker att KB1 Dalarna har visat att man är villig att ta ett extra steg och bjuda på mycket kompetens redan innan man börjar prata affär. Vår chef Marit har varit väldigt bra på att köra externa seminarier och utbildningsdagar, och bjuda på den kompetensen så mycket det går för att få upp kunskapen på marknaden.

Vad händer på Konsultbolag1?
Mycket just nu! Vi ska ha externt seminarium med Chris Hofstetter, vi ska åka till Brygge tillsammans med Qpartner och vi kommer att ha ett BootCamp med nyanställda alldeles snart, vilket är roligt. Sedan har vi fått en ny koncernchef också, det är ju inte någon liten sak. Det känns bra, roligt att det är en kvinna. Kvinnor har en förmåga att se på saker på ett annat sätt, ibland är det bra att det kommer nya tankar, nya perspektiv.

Vilka utmaningar har du i jobbet?
Det finns ju hur många som helst, både specifika för det uppdrag jag sitter på och det att jag är ny som konsult. Jag är ju van vid att sitta på andra sidan bordet, så jag ser att jag kan lära mig jättemycket. Jag har ett fantastiskt roligt uppdrag där jag får lär mig nya saker varje dag, så det är fantastiskt med mina utmaningar.

Vad tror du kommer att vara ”nästa stora grej” inom Kravhantering och Test?
Jag tror att Redefining Quality är nästa steg. Att börja prata om total kvalitet och inte bara om kvalitet som något man gör i sin egna lilla låda, utan att man kommer att ta ett helhetsperspektiv i kvalitet. Om 10 år kommer man inte prata om test och krav och releasemanagement separerat från varandra, utan man kommer att prata om att man bygger team och tjänsteorienterad organisation, så att man ska leverera kvalitet tillsammans.

Hur kommer kvalitet att påverka vår bransch i framtiden?
Väldigt mycket. Idag är det stort fokus på tid och kostnad. Om man ska överleva i vår värld så måste man ha kvalitet i första ledet. Det är bara att titta på ett företag som inte levererar kvalitet blir ju uthängt på sociala medier direkt. Det har man inte råd med idag för det är där nästa generation sitter. Man ser även de som har lyckats med sitt kvalitetsarbete, ex Apple, så att de byggt sig en världsdominans tack vare sitt kvalitetsarbete.

Berätta en hemlighet om dig själv?
Jag är gammal volleybollproffs. Jag har gjort 45-46 landskamper i volleyboll. Jag har varit med i Grekisk mingelTV ett antal gånger. Det är en lång historia, men den är rolig. Den kräver ett par öl och några timmar. Dela artikeln