Lars Wiborg

Jobs to be done

2017-10-20 Blogg Kravhantering Läst 4472 gånger

Jag vet inte om man ska kalla det en yrkesskada eller en personlighetsstörning, men precis som jag fascinerades av att skruva isär saker när jag var liten, så har jag alltid älskat att ifrågasätta. I rollen som kravanalytiker är din huvudsakliga uppgift att bena ut kundens behov och min vana trogen ställde jag mig frågan, vad är egentligen bästa sättet att definiera ett behov?

Vi har vant oss vid att ständigt påminna workshop-deltagare om att inte prata lösningar utan behov. Behoven uttrycker vi sedan som User stories. Gärna enligt mallen ’Som [roll] vill jag [funktion] så jag kan [syfte]’. Nöjda har vi klappat varandra på axeln och sagt att, nu har vi fokus på behovet. Men har vi det?

I grund och botten handlar en user story om funktion och därmed pratar vi egentligen lösning när vi trodde vi pratade behov. Hängde ni med? Vi kanske inte säger ’Det ska finnas en röd rapport-knapp på första sidan’ men vi säger ’Som säljansvarig vill jag kunna ta ut en rapport så jag kan veta hur försäljningen går och anpassa marknadsföringen’. Men är det egentligen rapporten som är behovet?

Ett sätt att uttrycka behov på riktigt är att skriva Job stories. Istället för att fokusera på funktionen som – antar vi – tillfredsställer behovet, handlar en job story om det verkliga behovet som ska fyllas, eller ’jobbet’ som ska uträttas. En job story för samma krav skulle kunna lyda; ’När jag behöver veta hur försäljningen går vill jag kunna få reda på det så jag kan anpassa marknadsföringen’.

En job story gör inga antaganden om vad som behöver utvecklas eller för vilken användare. På det sättet är den närmare användaren och längre ifrån utvecklaren. Den beskriver en situation och vilket behov som uppstår då. Sen är det upp till IT att komma med lösningen, precis som vi brukar säga när vi skriver user stories. Än så länge har jag inte provat att jobba med job stories, men tycker det är en intressant utveckling av det traditionella User story-tänket som kan vara väl värd att fördjupa sig ytterligare i. Håller du med mig?

Här finns några länkar om du vill läsa mer kring ämnet. 

Designing features using Job Stories

User Stories or Job Stories?

What Are the Principles of Customer Jobs?

Dela artikeln