Läs artikeln om vårt kontor i Falun, Inköparen den 8/12-2016

2016-12-08 Blogg Nyheter Läst 2164 gånger

Ett nischat konsultbolag inom testtjänster och kravhantering

Konsultbolag1 är ett oberoende IT-konsultbolag specialiserat på kravhantering och testtjänster. Genom sina tjänster vill bolaget förbättra kvalitén i flera led och därigenom skapa större nytta åt sina kunder som finns inom både privat och offentlig sektor.

Vi träffar Marit Wester, VD för Konsultbolag1 i Dalarna, som har en bakgrund som systemvetare och som genom åren haft många ledande roller för bland annat CGI och Landstinget i Dalarna. Eftersom hon genom åren specialiserat sig på krav- och testområdet var Konsultbolag1 ett självklart val. Hon har haft VD-rollen på Konsultbolag1 Dalarna sedan starten 2013. 

När det gäller kravhantering berättar Marit att man ofta hjälper till som en oberoende partner vid olika typer av förändringar, nya inköp eller upphandlingar. Hon berättar också att man utför alla typer av testtjänster både hos kund eller leverantör.

”Vi jobbar alltid väldigt nära våra kunder och har hela tiden en dialog och eftersom två uppdrag aldrig ser likadana ut blir varje projekt kundanpassat. Att låta oss ta hand om tester och utvärderingar inför godkännande av leveranser innebär givetvis en stor avlastning för kunden som kan fokusera på kärnverksamheten istället”, säger Marit och berättar vidare att man ofta också kommer in som rena projektledare i olika uppdrag.

Utbildning och samarbete
Konsultbolag1 är marknadsledande inom utbildning i test- och kravhantering och har ackrediterade lärare som även håller certifieringskurser. Utbildningarna hålls oftast i Stockholm, Göteborg och Malmö men man kan också arrangera företagsinterna kurser som genomförs hos kunden. ”I Dalarna har vi hittills endast haft företagsinterna kurser men under våren 2017 kommer våra eftertraktade grundkurser att hållas lokalt eftersom det finns en stor efterfrågan” säger Marit och fortsätter, ”Konsultbolag1s tre kontor, Falun, Stockholm och Malmö, samarbetar på ett nära och bra sätt. Rikstäckande har Konsultbolag1 runt 90 specialiserade konsulter.”

Konsultbolag1 Dalarna har idag många nöjda återkommande kunder, och bland andra CCS Healthcare, Trafikverket och Clas Ohlson.

Helt nischade
En stor konkurrensfördel hos Konsultbolag1 är det faktum att man är helt nischade och fokuserar på testtjänster och kravhantering. Det finns fler aktörer som erbjuder dessa tjänster men ingen annan i regionen är nischad. ”Vi vet att vi är bäst på det vi gör och lämnar exempelvis utveckling och programmering till andra. En annan stor fördel är också att vi är oberoende och slipper därmed "sitta i knät" på vissa specifika leverantörer.”       

”Vi vill vara enkla och öppna att ha och göra med”  poängterar Marit, ”vi jobbar efter ett ganska enkelt motto, är kunden nöjd är vi nöjda. Vår höga andel nöjda kunder uppnår vi tack vare våra fantastiska konsulter som alltid jobbar efter tre ledord, enkelt, personligt och ansvarstagande”.

När det oförväntade sker
Marits värld ställdes upp och ned våren 2015 när hon ådrog sig en stroke, något som resulterade i en lång sjukskrivning och rehabiliteringsprocess.

”Mina medarbetare visade ett fantastiskt ansvarstagande under den tiden jag var borta och drev Konsultbolag1 vidare”. Marit har under en tid arbetstränat och ökat arbetstiden successivt för att komma tillbaka och ser idag ljust på framtiden. ”Självklart sätter det saker i perspektiv. Träning är idag en naturlig del av mitt liv och människan och hälsa är i fokus. Olika typer av hälsoaktiviteter har alltid varit en rolig och självklar del för bolaget och kommer så att förbli. Det som hände kommer jag alltid att bära med mig men jag har visat att det går att komma tillbaka och vara positiv och jag hoppas och tror att det också har gjort mig till en bättre ledare och förebild.”

Ljus framtid
Vad gäller Konsultbolag1 i Dalarna vill Marit vara det självklara valet inom krav och test för både kunder och medarbetare.

”Marknaden är lite omogen här. Vi vill öka medvetenheten kring krav och test och driva utvecklingen framåt i regionen, vilket är riktigt spännande och roligt. Vi får ofta föra in metodik, rutiner och processer för våra kärnområden i olika organisationer. Det ställer förstås krav på att vi vet vad vi gör och även kan anpassa nivån efter kundens behov och förmåga. ” Marit tillägger att man är i en expansiv fas och letar hela tiden efter nya duktiga medarbetare. ”Hos oss är det viktigt att man har rätt inställning och vi går snarare på kvalitet än kvantitet. Vi har dessutom en naturlig möjlighet till intern kompetensutveckling som vi drar nytta av bland annat genom våra egna utbildningar och genom nätverkandet och samarbetet mellan våra kontor”, avslutar en nöjd Marit Wester.


Skribent: Mats Carlert, Tidningen Inköparen, 8/12-2016

Dela artikeln