Frida Åberg

Observation, mer än en insamlingsteknik

2019-03-22 Blogg Kravhantering Test Läst 2135 gånger

Många av oss vet kanske att observation är en av flera insamlingstekniker gällande krav. Någon på IT-sidan sitter med till exmpel en slutanvändare en halvdag för att se och förstå hur system, processer och flöden med mera fungerar i verkligheten/användarnas vardag och på så sätt ha större möjlighet att ta fram ett mer korrekt system, tjänst, vara eller produkt. Detta för rätt typ av användare och för att skapa mervärde.

För mig är det sååååå mycket mer…..

Jag observerar ständigt allt och alla, vilket kan låta lite läskigt men det är såklart från ett lärandeperspektiv.

Jag observerar mina barn i deras vardag för att se hur jag kan ta till mig det som är det naturliga för dem men inte för mig. Jag kan lugnt konstatera att det är vissa skillnader på hur vi hanterar saker och ting mellan generationerna. Jag observerar dem också från perspektivet att se vad de kan behöva från mig för att ta sig an nya uppgifter på ett bra sätt och lära sig än mer.

Jag observerar väderförhållandena för att kunna planera kläder efter väder och vilket färdmedel som lämpar sig bäst just nu plus värdera vilken tid som kommer krävas för att vara i god tid på förutbestämd plats.

  • Solsken – solcreme, promenera
  • Regn – Gummistövlar/Paraply, promenerna
  • Snö – Vinterskor/Vantar/Mössa, bil

Jag observerar busschauffören när jag åker till jobbet för att se hur han/hon hanterar sina kunder och sitt fordon. Jag observerar människorna på Roslagsbanan för att se om jag känner några, om någon behöver hjälp eller eventuella hinder som kan uppstå som kommer att göra att jag behöver omprioritera min agenda för dagen. 

Jag observerar personen i receptionen när jag anländer på morgonen där jag ska hålla kurs för att se om personen verkar må ok och ha en bra dag då detta kan komma att påverka mig indirekt och att jag isåfall kan vara mer förberedd och inte tappa energi. 

Jag observerar lokalen för dagen för att se om allt jag behöver finns på plats för att kunna leverera en bra kurs/föreläsning?

  • Möblering
  • Ventilation
  • Papper och pennor
  • Förtäring
  • Whitebords
  • Projektor
  • M.m.

Jag observerar konferenspersonalen för att se om vi bägge är uppdaterade på rätt saker för dagen. Jag observerar städaren för att kunna underlätta för oss båda. Jag observerar mina kursdeltagare under kursens gång för att se om de ser trötta ut och behöver en extra paus eller om jag behöver förtydliga mig själv i mina formuleringar för att de ska hålla sig alerta, ta till sig informationen och känna sig nöjda. Jag observerar mina fantastiska kollegor i branschen för att se vad ni gör bra som jag kan plocka upp och ta till mig. Eller misstag (som vi alla gör) som vi kan lära oss av och inte behöva göra om. Jag observerar hur ungdomarna fungerar i grupp och vilka styrkor de har inom deras intresseområden för att kunna bidra på största sätt till lagkänsla och ge rätt förutsättningar till att kunna prestera som ett lag men samtidigt utveckling på olika individers nivå. Jag observerar tv-hallåorna för att se hur de levererar olika typer av budskap med kroppsspråk, ansiktsuttryck, med mera.

Jag har tyvärr fått en kritisk sjuk pappa i respirator, och som jag observerar min älskade pappa plus alla dessa maskiner för att veta hur han mår och lära mig. Jag tänker på vårt yrke inom krav och test. Viktigt att förstå vikten av tydliga krav och enorma tester för här får ju saker bara inte gå fel, då konsekvenserna blir katastrofala! Jag observerar med perspektiv vår fantastiska sjukvård med de beundransvärda undersköterskorna, sjuksköterskorna, sjukgymnasterna, narkosläkare och läkare med flera. Vilket fantastiskt jobb de gör, hela tiden med patient och anhöriga i fokus, jag är så tacksam för detta! Jag observerar min mamma för att se hur hon mår och hur jag kan stötta henne i denna svåra tid!

….och såhär fortsätter det, utan att jag tänker på det och det bidrar till att jag ofta är väldigt väl förberedd, hela tiden lär mig nya saker och jag kan absolut säga att ALLA ni därute hjälper mig framåt på olika sätt, TACK!

Mitt tips till alla er därute, om ni inte redan gör det idag, så börja observera nu idag, på en gång!

Jobbar ni kanske med krav idag? Observera test eller utveckling en liten stund (eller tvärtom) för bredd och förståelse, vilket i sin tur kommer bidra till bättre teambuilding och bättre upplevelse för kunden! 

Sköt om er och ha en fantastisk dag!

Dela artikeln