Chris Hofstetter

Online QuickTips #2 - Titta in i kameran?

2020-05-19 Blogg Kravhantering Online QuickTips Test Läst 1266 gånger

När ska man titta i kameran under ett online-möte?

Hur du någonsin tittat på dig själv, eller andra deltagare, när du talar under ett video-möte? Isåfall är du inte ensam om det. Det är både naturligt och kan skapa en känsla av trygghet för dig själv.  Föreställ dig ett fysiskt samtal med någon som aldrig tittar dig i ögonen när de pratar med dig. Hur känns det i dessa fall? Sannolikt är svaret allt annat än "trygg". Här har du den inbyggda dilemmat med att titta in i kameran (eller inte) när du håller ett samtal under ett online-möte med video.  Tittar du rakt in i kameran får de övriga mötesdeltagare en känsla av att du ser på dem. Beroende på placering av din kamera är det däremot sannolikt att du ser ingen av deltagarna när du tittar i kameran. Därför är det svårt att skapa ögonkontakt åt båda håll samtidigt under ett online-möte.

Det finns mycket råd att tillgå vad gäller att titta in i kameran. Oavsett vad du gör finns det nackdelar. Vissa säger att du ska alltid titta in i kameran när du pratar.  Det kan däremot kännas mer naturligt för dig, och därmed för hela samtalet, om du även tillåts titta på de övriga deltagarna ibland. Vår rekommendation är att titta ofta in i kameran, men att du inte behöver göra det hela tiden när du pratar. Eftersom det kan kännas mindre naturligt att titta in i kameran är det dock viktigt att du tänker på det så att det händer. En tips är att du övar på att titta in i kameran tills du känner att det kommer naturligt.

Fler tips om online-möten hittar du i våra populära artiklar:

Kurstips: Leda online-möten och workshops, PowerUp på 3h. Just nu 1900kr.

Online QuickTips är en serie enklare inlägg i vår artikelbank som hjälper dig ta dina online-möten till nästa nivå, antingen som mötesdeltagare eller som mötesledare.

Dela artikeln