Frida Åberg

Online QuickTips #5 - Vikten av klädsel när du håller en digital presentation

2021-02-01 Blogg Kravhantering Online QuickTips Test Läst 1090 gånger

Vikten av klädval när du håller en digital presentation

En av våra uppskattade och kompetenta kursledare, Frida Åberg, jobbar till vardags med att hålla kurser i kravhantering, test och ledarskap. Sedan mars 2020 har digitala ”live” kurser varit en naturlig del av vårt erbjudande. Frida har hållit många digitala kurser sedan dess. Det är ju lätt att bli väldigt bekväm bakom skärmen i sin hemmamiljö, och därför kan det vara en god idé att för sin egen skull sätta upp vissa rutiner för att kunna genomföra digitala möten och kurser med goda resultat. Här kommer därför Fridas ”Tips och råd kring klädval” som man kan tänka på när man håller en digital presentation.

Klä dig ordentligt för rätta känslan. Det gör skillnad både för dig och deltagarna, även om du inte har kameran på! Jag har också, likt de flesta, kört med stilig överdel men mjukisbyxor nedtill. Jag har kommit fram till att det är bäst att klä sig som om du skulle hålla dragningen fysiskt, för det gör skillnad i hela ditt framträdande – tro mig!

Försök sondera terrängen kring din målgrupp så du inte över- eller underklär dig. Har målgruppen kostym eller hoodie? Spegla din målgrupp. Det är också viktigt att du själv känner dig bekväm i dina kläder, både i stil men också att de inte sitter för hårt/löst så det hämmar dina rörelser. Är man en nervös talare kan det vara bra att tänka på färgvalet på sina plagg så man slipper eventuelle ”lökringar”. Även om det är normalt att svettas lite i samband med framträdande så blir vi inte mindre nervösa av det direkt. Nervositeten kan i sin tur påverka ditt framträdande negativt. Grått är i regel färgen du ska undvika för att undvika problemet.

Vi är som tur är olika som människor med olika roller, och här kan vi ta hjälp av klädvalet och dess attiraljer för att framhäva passande budskap. Säg att du är en ganska tyst och blyg person som ska hålla i ett möte för ett team eller kund för första gången och känner dig nervös och tycker det är svårt – klä dig lite mer formellt. En svart kavaj kan göra att teamet tittar upp och lyssnar lite mer, och hjälper dig inge förtroende. Eller om du är en chef och vill ha ett möte med dina anställda och du vill få dem engagerade – klä dig lite mindre formellt, mer som dem. Tricket är att få de anställda att känna sig bekväma och inte vara rädda för att göra fel. Variation kan vara trevligt om du möter samma målgrupp upprepade gånger.

Tänk här även på färger. Att du byter en svart tröja till en annan svart tröja är extra svårt att uppfatta digitalt. Byxor/kjol kanske inte ens syns men kan påverka din utstrålning vilket är viktigt såklart. Vi kan även komplettera med halsband/armband, klocka, glasögon eller frisyr. Välj helt enkelt kläder och accessoarer som hjälper dig känna dig självsäker!

Stort och varmt lycka till!

Tidigare har Frida delat med sig av bra på hur man håller en god ergonomi som är oerhört viktigt nu när du jobbar hemifrån med varierande tillgång till kontorsmöbler som vi annars är vana vid.  Fler tips om online-möten hittar du på vår hemsida:

Mini-kurs

Artiklar

QuickTips

Online QuickTips är en serie enklare inlägg i vår artikelbank som hjälper dig ta dina online-möten till nästa nivå, antingen som mötesdeltagare eller som mötesledare.

Dela artikeln