Marie Blomgren

Starkare tillsammans, sanning eller bara valfläsk?

2018-06-15 Blogg Kravhantering Läst 2422 gånger

Starkare tillsammans, sanning eller bara valfläsk?

Det är valår i år om ni missat det. Pigga deviser, mer eller mindre slagkraftiga, börjar dyka upp här och där, till nöje, irritation eller eftertanke, allt efter tycke och smak. Jag smålog lite idag när jag åkte rulltrappan upp från tunnelbanan och fick se Socialdemokraternas valaffisch med devisen ”Starkare tillsammans”. I huvudet poppade så klart gårdagens TV-tittande upp: Biggest Loser 2018 - ”Starkare Tillsammans. Efter lite googlande visar det sig att ”Starkare Tillsammans” också är en organisation för att stärka barn och ungdomar som har det svårt.

Användbart uttryck känns det som, och funderar man lite så är det klart applicerbart på kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet startar någonstans i tidig kravfas och ramlar över i förvaltning med change control på sluttampen. Nog är vi starkare tillsammans här också? De flesta rollerna kan bidra i de flesta faserna. Visst blir kraven bättre, mer distinkta och har färre sena ändringar när utvecklare, förvaltare, slutanvändare och testare är delaktiga? Om vi testar första gången när vi stämmer av med verksamheten att kraven stämmer med behovet och dessutom är mätbara, borde inte testerna gå fortare då? Nog bygger vi bättre om kravarna är med och får en demonstration av lösningen rätt tidigt? Samtidigt som testarna kan se sina ”förväntade utfall” och få ner testfallen direkt? Om verksamheten är med och testar så mäter vi användbarheten lite på köpet och får en verklighetsanpassning av lösning direkt. Nästan som att sticka och använda två färger istället för en.  Den man inte stickar med låter man följa med på baksidan och resultatet blir dubbelt så starkt som när man stickar enfärgat.

Så veckans insparkade dörr får bli, ännu en val-slogan,
”Alla ska med”! I alla faser men i olika omfattning, så är det bara!(Denna är dessutom allmänpolitisk då Socialdemokrater och Moderater använde den i SAMMA valkampanj. I någon mån stärker det tron på att det är en klok iakttagelse.)

Dela artikeln