Hans Sundberg

Two pints of lager and a packet of crisps, please!

2017-06-16 Blogg Kravhantering Läst 2038 gånger

Jag vaknade tidigt på måndagsmorgonen med en låt i huvudet som låg och skavde. Det var en gammal låt från tidigt åttiotal. Men jag kunde inte komma på vad låten hette eller vilka som spelade.

Jag hade suttit på söndagen för att försöka skriva denna text men inte lyckats. Vi har beslutat oss för att börja blogga om krav och jag hade tagit på mig att skriva första blogginlägget. Jag hade suttit några timmar på kvällen och försökt med några infallsvinklar men inte riktigt fått till det.

Låten som gnagde på morgonen var från min tid som Svenssonpunkare uppe i Sundsvall och hade en svårfångad text som hela tiden upprepades. Efter några timmar börjar minnet återkomma och jag minns lite mer vad texten handlade om. Nu visste jag att det måste vara ett brittiskt band som spelade låten.

Det kanske är sent att börja blogga om krav. Ja vi kan i alla fall inte hävda att vi är först på plan. Många andra erfarna och kompetenta har redan hållit på några år när vi skall börja. Konsultbolag1 har dock väldigt mycket erfarenheter och kompetens inom både Krav & Test. Jag vill nog hävda att vi även är ena hejare på utbildning inom detta också!

Jag hade våndats lite hur jag skulle börja och vad jag skulle ta upp. Det kan lätt bli för pretentiöst och att man hamnar i att försöka sälja in något som är ganska självklart. Ja i alla fall för de som kan tänkas läsa inlägget.

”Two pints of lager and a packet of crisp, please!” – Där kom textremsan som jag funderat på. Personen som låten handlar om, står i baren på en pub och försöker beställa. Han har svårt att få uppmärksamhet och blir mer och mer desperat. Jag kan känna igen mig i min yrkesroll med personen i låten. Ibland får man verkligen arbeta motströms för att få tid och uppmärksamhet till att sammanställa kraven. Följande frågeställningar passar både på puben och på jobbet:
- Hur säkerställer man kommunikationen så att rätt beställningen tas emot?
- Hur får man attention med sina frågor i en stressig och lite stökig omgivning?

Man får anpassa sig i arbetssätt och verktyg till skilda omgivningar och förutsättningar för att nå resultat.

Jag har jobbat med krav både från kundperspektiv och som leverantör. Mina erfarenheter är att det är svårt att komma med självklarheter och sanningar som stämmer överallt. Flexibilitet och anpassningsbarhet är ganska viktiga egenskaper. Till exempel skiljer sig behovet av detaljeringsnivån på ett krav beroende på om man tittar på det som verksamhetsutvecklare eller som testare. En verksamhetsutvecklare ser krav som det som styr användandet, t.ex. vilka regler styr hur en bank sätter bolåneräntan, medan en testare kan ha behov av att veta hur ett GUI ska hantera om kunden avbryter en låneansökan. Vad är det då man behöver förvalta efter ett projekt är slut och vad skall sparas till eftervärlden? Vad är ett krav och vad är ett testvillkor? Kanske bägge egentligen är krav fast med olika detaljeringsnivåer? Är det ena viktigare att förvalta än det andra?

Usch! Det är sådant som jag ibland kan vakna till på natten och fundera på, när man nu inte vaknar med en låt i huvudet.

För att få bort skavet om låten så försökte jag söka efter gruppen och efter lite funderande och utnyttjande av annan kompetens (Google & Youtube) hittade jag låten och kunde ladda ner den från Spotify.

Det blev en lättnad att hitta låten på samma sätt som det var häromdagen när min nuvarande kund frågade om en specifik funktion. Tack vare att vi då hade ordning och reda och kontroll över kraven kunde jag ganska snabbt svara honom och han blev nöjd.

Epilog: När jag hittade låten förstod jag varför jag inte kom ihåg gruppnamnet.

Länk till youtube: ”Two pints of lager and a packet of crisp, please!”

Dela artikeln