Petter Hölne

Vad har du i lurarna när du testar?

2019-06-05 Blogg Test Läst 1848 gånger

Min bakgrund inom musikbranschen har gjort mig till en kräsen lyssnare och förmodligen också en person som testar ganska mycket ny musik i öronen. Så vad får man då ut av det undrar ni? Ja, en hel del faktiskt visar forskning som gjorts på hur vår hjärna påverkas av att lyssna på något. Vi ser gång på gång sportevenemang där en atlet står och peppar igång med något i lurarna. Vi ser folk på väg till jobbet som gör allt för att slippa ljudet från bullriga tåg och stressiga situationer genom att just ha något i lurarna. Och erkänn, vi undrar ju alla vad Usain Bolt lyssnade på när han slog världsredkord på 100m. Eller för den delen vår alldeles egna skiddrottning Stina Nilsson, vad har hon i lurarna precis innan hon ställer sig på start? 

I min vardag som testare så är jag omgiven av kollegor som alla har något gemensamt. Vi vill göra vårt bästa på jobbet, varje dag. När man testar finns det återkommande rutiner som man i princip inte kan komma runt. Det kan vara regressionstester, sätta sig in i ett affärskrav, ett nytt direktiv, ett projekt eller en demovisning av något nytt som ska hända i vår digitala värld. För att kunna fokusera så använder många lurarna som ett verktyg, här följer mina tips för att lyckas både med och utan hörlurar. 

Kommunikation på alla plan

Var tydlig med när du inte vill bli störd och behöver koncentrera dig. Finns det en tyst avdelning där du jobbar? Gå dit ibland. Eller sätt upp en ”trevlig” lapp på din dator att du gör något viktigt idag och helst undviker sociala konversationer. Ändra din status på Skype till ”Do not disturb”. Kommunicera på morgonmötet att du är upptagen till dina kollegor. Du kan inte klaga på att du blir avbruten om du inte flaggat för din omgivning att du behöver egen tid. 

Lyssna, tystnad, testa

Slå på något i lurarna som får dig i den sinnesstämning du vill vara i. Det finns dock grundregler som din hjärna uppskattar. Ska du lära dig något nytt? Läsa ett tungt dokument? Ha tyst i lurarna, kanske brusreduceringen på. Din hjärna kan lättare ta in och spara den nya informationen. Ska du göra en arbetsuppgift du är van vid? Spela något som din hjärna är van vid. Det kan vara favoritspellistan, eller podden som du kan lyssna på om och om igen, eller den där föreläsningen/föreställningen som du var på finns äntligen digitalt. 

Utmana dig själv
Testa att se om du hinner göra klart det en del av en uppgift på lika lång tid som t ex en schlagerlåt. (3 min)

Om du är arg eller haft en dålig start på dagen.
Spela avreagerande musik. En rocklåt eller något med ett riktigt tungt beat.  Likt en boxare får du utlopp i musiken precis som om du skulle slå några jabbar på säcken. 

Är du extra glad en dag?
Spela den där låten som du bara älskar. Du kanske rentav får ännu mer energi och jag lovar, din glädje och energi smittar av sig. 

Nu undrar du såklart vad jag lyssnar på i mina lurar? Ja, det är omöjligt att välja favoriter men om jag blir illa tvungen så kommer här följande alster i någon form av fem-i-topplista:

(Och glöm inte att vi alla har olika topplistor, visst är det aldrig rätt låt som vinner?)

  1. REO Speedwagon – Roll with the changes

Likt Apples grundare flyger du fram i denna låt och är agil uti fingertopparna. Det är vind i håret i en öppen cabriolet och full fart. Förändringar är kul, tack vare denna låt. 

  1. La La Land – Epilogue

Musikalen om en kämpande musiker. Soundtracket som är som ett liv i vardagen. Med alla berg- och dalbanor som vi går igenom. Den får mig i alla fall att bli eftertänksam och tacksam för det lilla. 

  1. Robyn – Ever again

Sveriges alldeles egna coola Robyn. Hon som får dig att dansa och gråta samtidigt, var det någon recensent som skrev. Älskar denna låt, speciellt basgången. Texten om ett brustet hjärta griper tag om dig. Never gonna be broken-hearted, ever again.

  1. The Killers – Human (Live from The Royal Albert Hall)

Facit på hur ett liveframträdande ska låta. Låtens uppbyggnad och när sångaren efter stund skriker LONDON! Och sen flyger taket i den anrika konserthallen. Ja, det är typ hur bra som helst.

  1. Whitney Houston – Song for you (Live from welcome home heroes)

Det fanns bara en Whitney Houston. Kvinnan med det tragiska ödet blev odödlig tack vare sin röst. I detta liveframträdande sjunger hon som en ängel.

Här kommer lite tips på bra sidor och appar:

(förutom Internetradio, Spotify, iTunes, Podcaster och Google play music som jag tror de flesta redan känner till.) 

  • www.coffitivity.com - Sidan med miljöljud som får din dator att bli ett sorlande café eller myllrande flygplats (Kanske något för ett kreativt möte eller annorlunda workshop)
  • www.kulturellahjarnan.se - Massa bra läsning, länkar och artiklar om den kulturella och kreativa delen i din hjärna. (Ja, alla har en sådan, tro det eller ej.)
  • www.pappapodden.se - Personlig favorit, inte bara för pappor. Humoristisk och smart samhällspodd om vardagen. Med sina 42 minuter långa avsnitt är det perfekt på lunchen eller på väg hem från jobbet.

Till alla er där ute som testar, analyserar krav, utvecklar och sitter i svåra projekt med snäva deadlines. Låt det du spelar i lurarna helt enkelt hjälpa dig framåt. 

Så vad har du lurarna? Förmodligen det som passar dig, men var inte rädd för att utforska. Din hjärna kommer tacka dig. Trevlig lyssning!

Dela artikeln