Hannes Lindblom

Veckans testartips #13 - Partesta

2018-05-07 Blogg Test Testartips Läst 1890 gånger

Du känner väl till det gamla uttrycket ”fyra ögon ser bättre än två”? Det är i högsta grad relevant vid mjukvarutestning. Som testare är det väldigt lätt och bekvämt att fastna i mönstret att sitta och testa för sig själv. Och visst, om alla testar på sitt håll går det att angripa fler områden på kortare tid. Men det är ofta en väldigt givande övning att sätta sig ihop med någon annan, testare eller annan roll, och partesta. Förutom den sociala aspekten som vissa uppskattar mer än andra finns en mängd vinster med att testa tillsammans, nämligen:

  • En person kan koncentrera sig mer på att utforska systemet och fokusera på här och nu medan den andra kan dokumentera täckning, potentiella buggar m.m. Den som inte ”kör” kan dessutom tänka i ett större perspektiv: ”har vi testat detta nog nu och borde gå vidare?”, ”finns det andra konfigurationer vi borde testa detta på?”, etc. Denna dynamik gör att testningen blir mer strukturerad och målinriktad.
  • Beroende på vem du partestar med så kan ni bidra med olika perspektiv. Det är bra att testa ihop med andra testare, men ännu mer givande kan vara att testa ihop med en produktägare, utvecklare eller varför inte en slutanvändare? Du kommer garanterat lära dig mycket nytt om produkten och dess användare.
  • Genom att turas om att köra kommer ni också att lära er av varandra vad gäller små tips och tricks. Jag har själv genom året snappat upp många smarta hjälpverktyg, kortkommandon och andra små trix genom att partesta med olika personer.
  • Och till sist för att återgå till inledningen: fyra ögon ser bättre än två. Som ensam testare är det lätt att missa potentiella problem som dyker upp. Det kan bero på personliga bias man har samlat på sig, eller på att man i stunden är fokuserad på någon helt annan aspekt. Med ytterligare ett par ögon på skärmen minskar denna risk väsentligt.

Att partesta har många fördelar, men det är inget som säger att du måste göra det jämt. Se det som ett verktyg du kan använda, till exempel när du känner att du fastnat i samma hjulspår eller när du snabbt vill lära dig en ny produkt eller funktionalitet. På motsvarande vis är det också ett fantastiskt verktyg när du i din tur ska lära upp nya testare eller andra kollegor.

Läs fler testartips här

Dela artikeln