Hannes Lindblom

Veckans testartips #17 - Få bättre testtäckning med etablerade kom-ihåg-listor

2018-06-04 Blogg Test Testartips Läst 2197 gånger

Ett mantra som förekommer inom testvärlden är att varje situation är unik och att allt beror på sammanhang. Det ligger mycket sanning i det förstås, men det motsäger inte att det finns mycket att hämta från tidigare erfarenheter från andra situationer. Många av de problem och risker som vi ställs inför är hyfsat allmängiltiga och dyker upp i olika varianter i alla möjliga sammanhang. Så när du ställs inför att planera upp testningen i ett område kan det vara väldigt givande att utgå från diverse olika resurser som finns där ute på nätet, framtagna av erfarna testare som stöd för att uppnå bra testtäckning. Några av mina favoriter (utan inbördes ordning) är:

  • Generic Risk List från Heuristic Risk Based Testing - hjälper dig att tänka på systemet du testar ur ett högnivåperspektiv, till exempel områden som ändrats nyligen eller är extra komplexa.
  • Software Quality Characteristics - listar alla möjliga tänkbara kvalitetsaspekter ett system kan ha. Hjälper dig att undvika att fastna i fällan att bara tänka funktionell testning.
  • Diverse mindmaps från Test Insane - mängder av domänspecifika mindmaps olika testområden, t.ex. för inloggning eller inmatningsfält. En guldgruva för dig som behöver fler testidéer för ett specifikt område.

Med listor som dessa kompletterat med ditt eget testtänk har du skapat bra förutsättningar för att inte missa någon viktig aspekt av det du testar. Allt i listorna kommer förstås inte vara applicerbart just för ditt aktuella område, så det gäller att sålla och anpassa. För som sagt var, varje situation är unik och allt beror på sammanhang.

Läs fler testartips här

Dela artikeln