Tobias Ahlgren

Veckans testartips #18 - Strukturera upp dagen med checklistor

2018-06-11 Blogg Test Testartips Läst 1972 gånger

I förra veckans testartips tog vi upp det förträffliga att använda andras kom-ihåg-listor, den här veckan ska vi istället diskutera runt de listor man gör själv. 

Checklistor är fantastiska! När jag handlar brukar jag ha med mig en inköpslista. Oftast handlar jag i samma butik så jag vet var allt står. Och för att effektivisera och minimera tiden i butiken brukar allt i listan stå i samma ordning som varorna i butiken. När alla inköpen är gjorda slänger jag inköpslistan och påbörjar en ny direkt när jag kommer hem (eftersom jag antagligen ändå missat något).
Tänk system i stället. Innan jag ska börja testa sätter jag mig och funderar, vad behöver jag testa idag? Vad är nytt? Vad har ändrats? Vilka miljöer och vilken testdata behöver jag använda? Resultatet blir en checklista med en ganska kort livslängd. Men precis som med min inköpslista minskar jag risken att glömma något väsentligt. Med tiden har jag fått en bra känsla av vad jag hinner med. Ibland behöver jag prioritera idéerna, listans omfattning styrs av risker och tillgänglig tid. Men målet är alltid att hela checklistan ska göras på en arbetsdag. I morgon börjar på en ny. (Ok, jag fuskar och återanvänder en del men det ska alltid finnas något nytt i listan som gör dagen mer intressant.)

Läs fler testartips här

Dela artikeln