Hannes Lindblom

Veckans testartips #23 - Hisspitcha din teststatus

2018-09-10 Blogg Test Testartips Läst 1739 gånger

En hisspitch är något man ger när man snabbt måste förklara något, till exempel på vägen upp i en hiss. Inte sällan får man som testare eller testledare frågan: "Hur går testningen?" och ska då svara på den snabbt och konsist, något som inte alltid är så enkelt. Det är lätt att snöa in på detaljer och därmed missa den stora bilden, eller att utelämna någon viktig aspekt av det hela. För att underlätta för mig själv brukar jag luta mig mot följande punkter:

 • Testtäckning
  Vad är testat hittills? Vilka funktionella och icke-funktionella områden har vi täckt?
 • Återstående risker
  Vad känner vi behöver testas härnäst? Var behöver vi testa noggrannare? Var har det skett ändringar nyligen?
 • Produktstatus
  Vilka är de mest kritiska buggarna vi hittat? Något område som tidigare var problematiskt som nu ser bra ut? Något område som sticker ut som oväntat bra?
 • Problem i testarbetet
  Finns det saker som hindrar testningen från att fortskrida? Finns det delar av testningen där vi känner oss osäkra på resultaten?

Helt oförhappandes bildar dessa punkter arkronymen TÅPP. Så nästa gång någon frågar hur testningen går kan du tänka att den går TÅPP(en). 

Fotnot: Vill du fördjupa dig i detta och få en alternativ modell rekommenderar jag Michael Boltons blogginlägg How is the testing going? 

Läs fler testartips här

Dela artikeln