Hannes Lindblom

Veckans testartips #27 - Jobba med flera filer samtidigt

2018-10-08 Blogg Test Testartips Läst 2948 gånger

Ett verktyg som många är bekanta med redan och använder är Notepad++, en gratis texteditor till Windows med många finesser och stöd för otaliga format och programmeringsspråk. Dessutom finns en stor mängd olika tillägg att ladda ned för ytterligare utökad funktionalitet. En av mina favoritfunktioner som jag använt vid många tillfällen är möjligheten att söka och ersätta i många olika filer samtidigt. Framförallt är det i två olika situationer som jag utnyttjar det oftast:

  • När jag har utfört ett test och sitter och analyserar massor av utdata. Det kan handla om flertalet loggfiler där jag vill söka efter felmeddelanden eller hitta specifika händelser kopplat till visst testdata, till exempel ett personnummer. Ibland kan det också vara värdefullt att räkna antalet sökträffar före och efter testet genomförts för att lätt kunna upptäcka om nya utskrifter tillkommit.
  • Innan jag genomför ett test och behöver förbereda testdata. Det kan till exempel handla om olika indatafiler där jag behöver byta ut ett personnummer mot ett annat.

Operationer som dessa ovan görs snabbt och enkelt genom att öppna alla aktuella filer och sen välja Sök->Sök i filer. 

Läs fler testartips här

Dela artikeln