Hannes Lindblom

Veckans testartips #28 - Hitta personas i din omgivning

2018-10-15 Blogg Test Testartips Läst 1781 gånger

I många våra tidigare Testartips har vi diskuterat olika knep för att inte fastna i fällan att testa på samma sätt hela tiden. Det är lätt hänt att man bara testar en produkt på det vis man själv skulle ha använt den. Persona testing är en teknik som kan användas för att föreställa sig hur olika typer av användare skulle använda systemet. Ett bra exempel på hur detta kan göras strukturerat kan du läsa här. 

Ett knep (eller nördigt intresse kanske) jag brukar använda mig av är att notera hur min bekantskapskrets använder olika applikationer. Vi kan till exempel föreställa oss att jag har en morbror som heter Birger och är ovän med allt vad teknik heter. För Birger går allting långsamt och han trycker ofta på fel knappar/alternativ. Birger äger en dator som är lite för gammal och långsam och en telefon som knappt kan kallas för smartphone. En annan tänkt person min tänkta kusin Lotta som alltid har bråttom, aldrig läser instruktioner och stressar igenom alla flöden för att hon har så lite tid. Ett tredje exempel skulle kunna vara min tidigare kollega Sanna som är en riktig teknikentusiast och gillar att dyka ned i tekniken bakom lösningen. Sanna har alltid de senaste mobilmodellerna och försöker ständigt utnyttja de funktioner som finns till hands.

Genom att tänka på hur personerna ovan använder teknik i vardagen kan jag i stunden hitta inspiration till olika sätt att testa en lösning. Detta lämpar sig speciellt väl för allmänna konsumentinriktade lösningar, men kan även vara värdefullt för mer nischade applikationer.

(För att undvika arga blickar vid nästa släktmiddag: alla personer i texten ovan är fiktiva. Eventuella likheter med riktiga personer är högst slumpmässiga).

Läs fler testartips här

Dela artikeln