Hannes Lindblom

Veckans testartips #29 - Få nya perspektiv från andra i organisationen

2018-10-22 Blogg Test Testartips Läst 1538 gånger

I förra veckan tipsade vi om hur du kan ta inspiration av din omgivning för att hitta nya sätt att testa på. Denna vecka fyller kompletterar vi verktygslådan genom att tipsa om personer i din organisation du har stor nytta av att bolla med för att hitta nya perspektiv. I många fall har du någon slags krav att utgå ifrån när du testar, men kom ihåg att kraven inte ger en perfekt helhetsbild, även om ett rigoröst arbete ligger bakom dem. I organisationen runt omkring dig har du oftast flertalet roller som kan ge dig nya infallsvinklar eller aha-upplevelser:

  • Support/kundtjänst - Vilka problem belastar supporten mest? Finns det enkla åtgärder, till exempel tydligare hjälptexter, som skulle göra livet enklare?
  • Marknadsföring - Hur marknadsförs produkten? Kan vi testa att produkten lever upp till det som basuneras ut?
  • Driftspersonal - Är produkten lätt att installera? Går det att underlätta felsökningen på något sätt? Finns det data från drift som kan användas som underlag i kvalitetsarbetet?
  • Trotjänare - Folk som har jobbat länge på ett företag har ofta mycket att berätta om tidigare fadäser, framgångssagor, buggar, med mera. Detta kan ge ett historiskt perspektiv som tjänar till att undvika att upprepa gamla misstag.

Att skapa sig en egen bild av omvärlden och dess behov höjer ditt värde som testare och möjliggör att du kan göra ett ännu bättre jobb. Så var inte rädd för att mingla runt i din omgivning och ta informella diskussioner, till exempel genom att bjuda på fika.

Läs fler testartips här

Dela artikeln