Hannes Lindblom

Veckans testartips #32 - Visualisering med mind maps

2018-11-12 Blogg Test Testartips Läst 1877 gånger

Vi tipsade för ett par veckor sedan om hur du kan visualisera statistik från testarbetet för att öka medvetenheten och engagemanget från omgivningen. På liknande vis kan du  visualisera din testtäckning och din testprogress med hjälp av mind maps (svenska: tankekarta). Till skillnad från ett tyngre testplansdokument så är en tankekarta lättöverskådlig och mer inbjudande att granska. Använd en tankekarta för att exempelvis:

  • Inför testningen visa upp vilka områden som kommer att täckas i testarbetet.
  • Under testarbetets gång visa hur mycket som är testat och vad som återstår. 
  • När testningen är avslutad rapportera vad som täcktes.

Förmodligen kommer du i många fall upptäcka att en tankekarta kan bli ganska rörig och plottrig. Då kan du med fördel dela upp den i flera tankekartor, även om översikten kanske få lida lite då. Tankekartor kan skapas på många olika vis, gillar du analoga hjälpmedel är en klassiskt whiteboard ett bra alternativ. För dig som gillar att jobba digitalt kan verktyget MindMup rekommenderas. Det finns i en gratisversion och har stöd för molnlagring och integration med Google Drive. Ett annat populärt alternativ är XMind som däremot kostar pengar.

Avslutningsvis, vi har tipsat om den tidigare, men i detta sammanhang är det definitivt värt att nämna denna sida som innehåller massor av tankekartor relaterade till olika testområden.

Läs fler testartips här

Dela artikeln