Hannes Lindblom

Veckans testartips #36 - Granska JSON utan krångel

2018-12-10 Blogg Test Testartips Läst 2160 gånger

För ett par veckor sedan tipsade jag om hur du kan underlätta granskandet av xml-filer. I och med intåget av REST-api:er så har dock JSON blivit väldigt populärt när det gäller att skicka mänskligt läsbart data mellan olika system, så ett motsvarande tips för detta format känns högst befogat.

Så, om du i ditt testarbete har behov av att granska och hitta problem i JSON-objekt kan det vara ett bra förstasteg att validera att det faktiskt är en korrekt JSON enligt standarden. Detta kan du till exempel göra online i på denna sida. Ibland har du kanske också behov av att jämföra två objekt med varandra, vilket kan vara rätt ansträngande, speciellt när objekten blir lite större. Som tur är finns sidor som denna där jämförelsen underlättas betydligt. När det kommer till schemavalidering så är detta kanske inte lika vanligt i JSON-världen som xml-världen, men om du skulle vara i behov av att validera mot ett schema finns sidor som denna.

Och till sist så känns det rimligt att avsluta på samma vis som för xml-tipsen: verktygen som jag tipsat om ovan är bara några i mängden av det utbud som finns. Det svåra är inte att hitta dem, utan det viktiga är att känna till att de finns och hur de kan underlätta analysarbetet. Fördelen med verktygen ovan är också att de finns tillgängliga online och inte behöver laddas ned och installeras. Men, jobbar du med känsligt data bör du förstås tänka till en extra gång innan du skickar in dina filer i ett online-verktyg.

Läs fler testartips här

Dela artikeln