Hannes Lindblom

Veckans testartips #60 - Håll inte på dina testidéer

2019-06-24 Blogg Test Testartips Läst 2373 gånger

När ny funktionalitet ska tas fram är det lätt att som testare gå loss och komma på massor av olika testidéer. Testidéer som lätt fastnar i det egna anteckningsblocket eller i testfallsverktyget och inte ser dagens ljus igen förrän det är dags att utföra testerna. Det kan dock finnas stort värde i att kommunicera ut testidéerna till andra i teamet, redan innan första kodraden skrivits, eller till och med innan kraven är helt utmejslade. Ofta triggar testidéerna många tankar som ifrågasätter den tänkta lösningen, eller hjälper den att bli mer komplett. På så vis sparas massor av tid och energi genom att undvika buggar, istället för att hitta dem senare.

För många är det här en självklarhet, men jag har varit i flera sammanhang där det inte görs. Kanske för att man inte tänkt tanken, eller värre, för att man behöver rättfärdiga sin existens genom att göra det som testare gör, hitta buggar och rapportera dem.

Genom att bredda tänket för vad "hitta buggar" innebär (det behöver inte bara vara i exekverbar kod, utan även i design, idéer eller koncept) så kan vi som testare tillföra mer värde och göra utvecklingsprocessen smidigare och snabbare. Så se till att " skifta vänster" och dela med dig av dina grymma testidéer!

Läs fler testartips här

Dela artikeln